Verborgen relaties: familie opstellingen | YogaFest

datum: zaterdag 9 december 2017

Dit evenement is al voorbij. ×
Verborgen relaties  familie opstellingen | YogaFest

MARGOT DIEDEREN
Verborgen Relaties: de Familie Opstelling

*Deze workshop wordt in het Nederlands gegeven | This workshop will be taught in Dutch only.

Dat onze eerste levensjaren doorwerken in onze latere ontwikkeling is algemeen bekend. We hebben wellicht al het een en ander uitgewerkt uit onze jeugd, en soms al meerdere therapievormen achter de rug, maar hoe hard we ook aan onszelf werken, we ervaren dat er desondanks iets is dat blijft ‘hangen’ waar we de vinger niet achter kunnen krijgen.

Een mogelijkheid om tot verheldering te komen van datgene waar we ‘last’ van hebben is het systemisch waarnemen en werken. Dat is wat we deze middag actief gaan doen.

Wat we gaan waarnemen is hoe wij (bewust en onbewust) verbonden zijn met het belangrijkste systeem waar we deel van kunnen uitmaken: onze familie. Het is uit de directe verbinding van onze ouders dat ons bestaan mogelijk werd. Daarmee werden we automatisch verbonden met de talloze verbindingen die tot stand kwamen in de voorafgaande generaties. Het zijn de geschreven en ongeschreven regels en wetten uit dit familiesysteem die (onbewust) in alle andere systemen waar we deel van uitmaken kunnen doorwerken. Ze kunnen doorklinken in opmerkingen als: “Je bent net je moeder”. Of: “Waarom blijf je volharden in het idee dat je niet voldoet op je werk?” Traumatische ervaringen van vroegere generaties kunnen een familiedynamiek voortbrengen waar het systeem als geheel op reageert en bepaalde individuen in het bijzonder. Het zichtbaar maken van die dynamiek, kan een eerste stap zijn in de richting van meer autonomie in de relatie met jezelf en met anderen.

De Opstelling:

De verborgen familiedynamiek kan zichtbaar en voelbaar worden in een opstelling waarin we werken met representanten van onze eigen familieleden en voor onszelf. De gedachte erachter is dat we de invloed van het eigen systeem met ons meedragen. Willekeurige anderen die we daartoe uitnodigen – de representanten – kunnen die invloed oppakken en uitdragen. Waarom dat zo is? Daarover kunnen we slechts speculeren, maar wat belangrijk is, is dat we kunnen waarnemen dat het mogelijk is om tijdelijk in de rol van een ander te stappen, die ander te wórden, zonder onszelf te verliezen. Daarmee kunnen we verborgen familiepatronen aan de oppervlakte brengen en ervaren hoe wij als individu daarin verstrikt zijn geraakt. Bewustwording als een eerste stap naar bevrijding.

De werkwijze:

We hebben 2 ½ uur waarin ik jullie eerst laat kennismaken met het systemisch waarnemen. Vervolgens zijn er 2 opstellingen mogelijk van ongeveer 1 uur. Dat betekent dat twee mensen zich kunnen aanmelden met een vraag die ze willen laten opstellen. Bij minimaal 6 deelnemers kunnen we de opstellingsmiddag laten plaatsvinden. Kosten voor deelname als representant €60. Voor deelname als representant €25.

bron: https://www.facebook.com/events/180968099093740/
2017 - StraatInfo.nl
Misdaad in Landsmeer | 112 alarmeringen Landsmeer | Goedkoop Tanken in Landsmeer | Supermarkten in Landsmeer | Weerbericht Landsmeer