Verdachte tientallen babbeltrucs aangehouden

vrijdag 29 augustus 2014

Amsterdam - Een 73-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats is door de politie op donderdag 28 augustus aangehouden in Noordwijk op verdenking dat hij vanaf december 2013 door het hele land mogelijk dertig slachtoffers maakte door babbeltrucs.

De verdachte kwam bij de politie in beeld, toen vooral in de Rivierenbuurt(Amsterdam-Zuid) opvallend veel senioren aangifte deden van oplichting. Daarbijdook steeds hetzelfde signalement op ? een man die er uit zag alszestig ? enook de manieren waarop hij het vertrouwen van de ouderen wist te winnen, bleekbijna identiek.

Schrijnend

Hij belde aan en stelde zich voor als de nieuwe buurman of de vader van denieuwe buurvrouw. Vervolgens vroeg hij of hij binnen mocht wachten op eenlevering van bijvoorbeeld een keuken vanuit het buitenland. In de uren dievolgden won hij langzaam het vertrouwen van de slachtoffers, waarbij hij nietschroomde aan te geven dat hij weduwnaar was. Tot slot gaf hij aan dat hij deverwachte levering contant moest afrekenen en vroeg of hij geld kon lenen. Deslachtoffers overhandigden de verdachte flinke bedragen, die ze niet meerterugzagen. ?Schrijnend?, zegt een van de rechercheurs. ?Veel slachtoffershebben het zelf toch al niet zo breed. Zo overhandigde een oude vrouw hem hetbedrag dat ze had gespaard voor haar begrafenis.?

Tijdrovend proces

De rechercheurs zetten alles op alles om de verdachte aan te houden. Uit hunonderzoek bleek dat hij ook slachtoffers maakte in andere plaatsen in Noord- enZuid-Holland. Omdat hij nergens stond ingeschreven en ook andere gegevens hemniet linkten aan een adres, was dit een tijdrovend proces. Uiteindelijktraceerden ze hem bij een pension in Noordwijk, waar hij sinds korte tijdverbleef. Daar is de verdachte in de namiddag van donderdag 28 augustusaangehouden.

Gesignaleerd

De verdachte is sinds de zeventiger jaren vaker veroordeeld voorbabbeltrucs.Hij stond gesignaleerd vanaf januari 2013, omdat hij na een verlof nietterugkeerde bij de Penitentiaire Inrichting in Heerhugowaard. De verdachtemaakte vanaf het moment dat hij niet terugkeerde van verlof alleen al inAmsterdamcirca 22slachtoffers. De politie houdt er rekening mee dat daarnaastsommige gedupeerden niet bekend zijn bij de politie. ?Veel ouderen schamen zichdat ze in de smoesjes zijn getrapt?, aldus de rechercheur. ?Dat is onnodig,omdat de verdachte zeer betrouwbaar overkwam. Hij heeft aardig wat leedveroorzaakt.'

Aangifte

Slachtoffers die de handelswijze herkennen en nog geenaangiftehebbengedaan, kunnen zich melden bij de politie (0900-8844). De verdachte zit vast; depolitie onderzoekt de zaak verder.

bron: politie.nl | Categorie: fraude


2017 - StraatInfo.nl
Misdaad in Landsmeer | 112 alarmeringen Landsmeer | Goedkoop Tanken in Landsmeer | Supermarkten in Landsmeer | Weerbericht Landsmeer